Sander Zwagerman

“Anton Groep is een ontzettend gaaf en ambitieus bedrijf.”

In dienst sinds: september 2014
Opleiding: heel veel verschillende
Werkzaam bij: Anton Constructiewerken
Functie: calculator

Of Sander ooit zou gaan werken in de bouwsector? Nou nee. De eerste stappen waren bij de landmacht. Na een oriëntatiejaar bleek dit toch niet de juiste plek. Sander besloot fulltime te gaan werken in de bloembollen, wat eerst zijn zaterdagbaantje was. Daar ontmoette hij Jacco Braas (tegenwoordig directeur Anton Groep). Maar na twee jaar gooide Sander het over een andere boeg en ging hij het gevangeniswezen in. “Ik behaalde vele certificaten, ging vier dagen werken in de gevangenis en op vrije dagen werkte ik in de beginperiode voor Jacco, die toen Anton Technische Dienstverlening was gestart. In de gevangenis heb ik negen jaar gewerkt.” vertelt Sander. Maar na de zoveelste bezuinigingsronde in de gevangenis vond Sander het tijd voor iets anders. “Eigenlijk wist ik niet goed wat ik wilde doen. Anton sprak mij aan en toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ging ik naar Jacco en vroeg of hij iets voor mij had. Ze zochten een calculator. Ik had werkelijk geen idee wat de functie inhield, maar zei meteen ‘ja’. In samenspraak met Jacco was ik naast de functie calculator ook met een avondopleiding mbo werktuigbouwkunde gestart.”

Past bij karakter
En zo begon Sander in de beginperiode van de Anton Groep te werken. Het bedrijf was toen nog klein, maar groeide hard. De afdelingen die er toen waren: Anton Constructiewerken, Anton Rail & Infra en Anton Bouw- en Betontechniek. Later werden deze opgesplitst in bedrijven. De functie bleek een goed keuze. “Het werk past bij mijn karakter. Ik ben erg precies en wil de order halen. En dan maakt het mij niet uit of het om een order van duizend euro, of een miljoen gaat. Elke aanvraag is weer anders. Dus als er een kans ligt, dan ga ik ervoor.”

De functienaam calculator klinkt een beetje saai. Sander lacht en vertelt: “Ik zit gelukkig niet de hele dag met een rekenmachine in mijn hand. Bij een offerte aanvraag ga ik eerst kijken of het project ons wel ligt en of het in de planning past. Vervolgens ga ik alle onderdelen uitzoeken. Op basis van de tekeningen ga ik een kostprijsbegroting maken. Daarbij houd ik rekening met engineering, inkoop, fabricage, conserveren en als laatste het monteren van het staal. Daarbij bezoek ik soms ook de locatie om te zien waar we rekening mee moeten houden.”

Groei van de Anton Groep
Sander heeft de groei van de Anton Groep van dichtbij meegemaakt. Is er in al die jaren veel veranderd? “Het bedrijf is nog steeds laagdrempelig. Je kunt overal binnenstappen, we hebben allemaal dezelfde praktische werkhouding, nemen ons werk serieus, maar er is voldoende ruimte voor een dolletje. Ik kan helemaal mijzelf zijn. Ondanks dat het bedrijf groot is geworden, wordt er wel overal aan gedacht. Daar is Anton sterk in. We hebben borrels, teamuitjes en genoeg feestjes. Dat maakt het werken bij Anton extra leuk.” Sander is lid van de feestcommissie. “Dan heb ik een beetje invloed op de feestjes”, zegt Sander met een knipoog.

Sander werkt nu ruim negen jaar voor Anton Constructiewerken. Is het tijd voor verandering? “Ik ben niet zo van het terugkijken, maar ook niet van het vooruitkijken. Ik wil het naar mijn zin hebben. En dat heb ik, want ik ga met plezier naar mijn werk. Wat ik het bedrijf wens is dat het kerngezond blijft en sterker wordt waar het sterk in is. Want het is een ontzettend gaaf en ambitieus bedrijf.”