Lars Oosten

Geen ervaring? Geen probleem! Stap-voor-stap leer je het vak.

In dienst sinds: september 2022
Opleiding: heel veel verschillende
Werkzaam bij: Loos Betonreparaties
Functie: betonreparateur

Lars is begonnen als kok en is nu betonreparateur. Dat roept een hoop vragen op. Lars: “Ik ben opgeleid tot voortgezet restaurantkok op mbo 4 niveau. Ik heb 15 jaar voor de mooiste restaurants en hotels gewerkt. Maar toen kwam corona en besefte ik dat ik toe was aan iets anders.” Lars hoorde van een vacature bij Loos Betonreparaties, nam contact op en niet veel later begon hij als betonreparateur met nul ervaring. “Ik ben er ingestapt en liet het gewoon over mij heen komen. Nu ruim een jaar later heb ik al op heel veel plekken gewerkt. Zo sta je een mooie vloer te gieten in een datacenter en het andere moment lig je onder een F35 van Defensie om de betonnen vloer te repareren. Geen dag is hetzelfde.”

Goede begeleiding
Aan afwisseling dus geen gebrek. Maar Lars had toen hij begon geen enkele ervaring. “Het meeste leer je door veel mee te kijken en vragen te stellen, maar ook door het samenwerken met vakmensen.” vertelt Lars. Hij werd daarom ‘gekoppeld’ aan Dennis Bakker die werkt als betonreparateur op niveau 3. “Mijn eerste klus was het vervangen van een dragende kolom. Dennis leerde mij op een rustige en gedegen manier, de fijne kneepjes van het vak. Dat heb ik als heel positief ervaren. Je kennis en ervaring wordt stap-voor-stap opgebouwd. Hoe meer vaardigheden je beheerst, hoe meer je wordt losgelaten om werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.”

Na een half jaar werken, werd aan Lars gevraagd of hij zijn groot rijbewijs wilde halen. Lars: “Dat was nodig om bepaalde klussen te doen. Je werkt soms met groot materieel dat vervoerd moet worden.” In een korte tijd leerde hij heel veel. Ben je dan al uitgeleerd? “Nee, je bent zo goed als je laatste werk. Er is altijd wel iets dat verbeterd kan worden. Zowel bij jezelf als op de planning of organisatie. Ik ben kritisch, maar bekijk het met een positieve blik. Alles is een uitdaging.”

Doel voor ogen
Lars is in het vak gestapt zonder ervaring, maar hij heeft een duidelijk doel. “Ik zie mijzelf in de toekomst als voorman van een team. Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren en om te denken in oplossingen. Ook het klantcontact vind ik belangrijk. Het is leuk om de klant betrokken te houden bij het werk, zodat diegene weet wat er staat te gebeuren. Het is altijd mooi als de klant helemaal tevreden is met het eindresultaat. Dan ben ik ook tevreden.”