Jelmer Hoebe

“Creativiteit in constructie: waar tekeningen tot leven komen.

In dienst sinds: begin 2015
Opleiding: MBO4 Werktuigbouwkunde &  Staalbouwkundig tekenaar constructeur BmS
Werkzaam bij: Harder Constructie- & Adviesbureau
Functie: technisch tekenaar

Jelmer begon bij Anton Constructiewerken (ACW) als stagiair. Met een glimlach herinnert hij zich zijn beginperiode. “In februari 2014 werkte ik aan mijn eindstage en ben eigenlijk blijven plakken.” Na zijn stageperiode besloot hij een fulltime hbo-opleiding te gaan volgen. “En op zaterdagen werkte ik voor ACW en maakte ik vooral veel werkplaatstekeningen, die op maandag weer de productiehal in gingen.”

Leren door te doen
Jelmer ontdekte al snel dat de hbo-opleiding niet volledig aansloot op zijn passie voor technisch tekenen. Na zes maanden nam hij de beslissing om fulltime bij ACW te gaan werken. Voor Jelmer was de praktijk de beste leerschool. “Tijdens de opleiding miste ik vakken voor technisch tekenen in programma’s zoals Tekla. Ik heb alles in de praktijk geleerd.” Vanuit ACW is Harder Constructie- & Adviesbureau (HCA) ontstaan waar Jelmer mee naartoe is verhuisd. Als technisch tekenaar bij HCA is Jelmer betrokken bij het engineeren en tekenen van staal- en betonconstructies. “Als een architect met een tekening komt, dan wordt er een constructie bedacht en berekent door de constructeur. Ik maak vervolgens de constructietekeningen en houd rekening met bijvoorbeeld de koppelingen van het staal.”

Veelzijdig werk en samenwerking
Het werk van Jelmer is bijzonder veelzijdig. Naast het maken van technische tekeningen, gaat hij regelmatig het veld in voor metingen en controles op locatie. Hij werkt dus niet alleen achter zijn computer, maar ook op bouwplaatsen en industriële locaties zoals Tata Steel. “Wat ik inmeet en daarna teken wordt werkelijkheid op de bouwplaatsen die ik vaak vooraf bezoek. Dat is heel gaaf.” Jelmer werkt ook voor andere bedrijven binnen de Anton Groep. “Het is leuk om voor meerdere bedrijven te werken. Daar leer ik ongelofelijk veel van. Collega’s geven bijvoorbeeld tips hoe bepaalde verbindingen nóg beter kunnen of in de praktijk makkelijker/sneller gemonteerd kunnen worden.”

Gezellige collega’s
“Dat ik regelmatig voor andere bedrijven werk, maakt het extra leuk. Mijn groep collega’s is enorm gegroeid.” Vertelt Jelmer. Bij HCA heerst een leuke en gezellige werksfeer, zelfs nu het bedrijf gegroeid is. Jelmer geniet van de vrijheid om flexibel te werken en waardeert de informele sfeer binnen het team. “Op vrijdag doen we vaak een biertje. Ondanks dat het bedrijf is gegroeid, is er nog steeds dezelfde sfeer en gezelligheid.

Ambities
Is het werk veranderd sinds je stageperiode? “Ja, daar is zeker wat in veranderd. Ik begon onder begeleiding met het tekenen van kleinere projecten zoals het uitwerken van een leuning of trap. Dat werden steeds grotere projecten zoals het modelleren van staalconstructies en steeds vaker op eigen kracht en kennis. Nu heb ik regelmatig zelf contact met de opdrachtgever.” Hoewel Jelmer momenteel tevreden is met zijn rol als technisch tekenaar, heeft hij ambities om zich verder te ontwikkelen. “Er zijn nog genoeg dingen om mij verder te ontwikkelen op het gebied van engineeren, tekenen en maatvoering/inmeten op locatie,” besluit Jelmer.