Meeloopdag ESPEQ studenten

Aandacht voor veiligheid in de bouw tijdens bezoek Anton Groep

Een aangeleverd verslag van de ESPEQ meeloopdag, waar Anton Bouw & Betontechniek ook onderdeel van was.

Verslag Meeloopdag ESPEQ woensdag 13 maart 2019

Een nieuw idee voor de meeloopdag. Niet in de werkplaatsen aan de slag met de kandidaten maar on tour! Onder het motto www.ikwilookmeemetdeBouwExperienceonTour.nl  heeft Espeq in samenwerking met 4 enthousiaste bedrijven een mooie en interessante dag op locatie georganiseerd.

Timmerfabriek van Gevelconcept

Rond 10.30 uur vertrokken we met 11 kandidaten die zich opgegeven hadden voor de “meeloopdag” naar de timmerfabriek van Gevelconcept te Noord-Scharwoude. Een mooie start van een interessante dag waarop wij willen laten zien hoe mooi, hoe gaaf, hoe divers en hoe anders de bouw is en kan zijn!

Begonnen dus met een rondleiding door de fabriek verzorgt door Ronald de Jong! Kozijnen gemaakt voor de bouw, kozijnen gemaakt volautomatisch voor de opdrachtgever. En nog belangrijker: als onderdeel, als schakel van een team ben jij ook verantwoordelijk voor de totale order! En een ieder heeft dan zo z’n eigen discipline! Met een leuk kaasplankje en de nodige documentatie vertrokken we rond 11.30 uur in de richting van Schoorl.

Aannemer Verbart

Op naar de Bickerslaan, een zijweg van de Duinweg, op naar een hele gave en aparte klus van aannemer Verbart! 45 kubieke meter eikenhout verwerken in een woning…pfff…hoe gaaf wil je het hebben als timmerman! Het lijkt wel de hut van vroeger die je bouwde tijdens timmer- of bouwdorp, maar dan in het echt en vele malen groter! Deze bouwput is toch wel echt een walhalla voor de timmervrouw/man. We werden ontvangen door Matthijs en die vertelde enthousiast over het tot stand komen van deze bosvilla en wat er tot nu toe allemaal al gedaan en gerealiseerd was. Tsja, en nu zagen de jongens en meiden wel wat het werk van een bouwtimmerman/vrouw in dit geval ook kan inhouden!!

Na nog even de locatie van de zwemvijver te hebben bekeken zijn we weer richting de bus gelopen, hup naar Heerhugowaard voor de skaft met een lekker broodje kroket! Tijdens de rit terug en tijdens de lunch raakten we ook al meer in gesprek met de kandidaten. Vragen over de opleidingen werden beantwoord, loopbaan van de jongens en meiden werd besproken, de reden dat ze zich hadden opgegeven en ook vooral wat ze op dit moment deden. Het gezelschap varieerde van 3e jaars VMBO bouw tot een afgeronde niveau 2 opleiding Facilitair.

Anton Bouw & Betontechniek

Half twee stond de bus alweer te draaien voor 2e helft van de dag! Hup rosse naar het Anton Imperium in Obdam. Natuurlijk stopte we bij het verkeerde gebouw. Tis 1 en al Anton daar op het industrieterrein. We hadden afgesproken met Sjors Beemsterboer. Wouter gaf op kantoor een mooie uitleg over de totstandkoming van de diverse projecten m.b.v. van de bouwtekeningen en het 3D-ontwerpprogramma en Sjors ging ff aan de slag met de andere helft van de groep. Een rongenbak vol stempels kon gehesen worden van A naar B. Verhaal van veiligheid in de bouw kwam nu ook even ter sprake. Goed om inderdaad ook op zo’n dag even verteld te worden. Dus ook weer een onwijs interessant bezoek dat maar weer laat zien hoe divers en veelzijdig en bijzonder de bouw is en kan zijn.

De Jong Ursem

Om half 3 belde ik Matthijs Tromp op van De Jong Ursem om te zeggen dat we eraan kwamen en dat de koek klaargezet kon worden (had ik immers beloofd aan de kandidaten). Met koek, fris en koffie werden we in de kantine van De Jong ontvangen. Matthijs vroeg de kandidaten naar hun ervaringen deze dag tot nu toe en peilde ook direct even de kansen voor ESPEQ en De Jong….na dus een mooi rustig en serieus gesprek ging directeur Naas de Jong in op eigenlijk waar het allemaal om gaat:  passie voor het vak en betrokkenheid bij het bedrijf! Best wel belangrijke onderwerpen die je mee moet nemen in je beroepskeuze. Middels foto’s liet Naas zien aan welke projecten De Jong heeft gewerkt en waar De Jong Ursem dus ook goed in is: kelderbouw en stallenbouw. Maar, geen enkele klus of opdracht wordt natuurlijk uit de weg gegaan. Aan de hand van het ontwerp van het eigen kantoorgebouw konden we dat inderdaad goed zien!

Tegen 16.00 uur moesten we toch de bus starten voor vertrek naar Heerhugowaard. Enkele kandidaten hadden nog andere verplichtingen die dag. Maar wat was een interessante en boeiende dag! Hoop gezien, hoop ervaren. Kortom: www.ikwilookmeemetdeBouwExperienceTour.nl