Joe Luitjes

‘Volmaakt gelukkig’

Naam: Joe Luitjes

Woonplaats: Ursem

Leeftijd: 17 jaar

School: Horizon College Heerhugowaard

Opleiding: Constructie/Installatiewerk niveau 2

Werk: Vier dagen per week bij Anton Constructiewerk in Obdam en 1 dag naar school


Wat houdt jouw vak precies in?

Als constructiebankwerker maak je bijvoorbeeld hekwerken, trappen, leuningen van grote trappen enzovoort.  Er worden hoge eisen aan de kwaliteit van je werk gesteld, zoals aan de maatvoering en de nauwkeurigheid, het is echt precisiewerk. Het is een beroep met veel variatie in de werkzaamheden en je moet zelf oplossingen zoeken voor technische problemen. Veel verantwoordelijkheid dus. Nu ben ik vooral veel aan het leren.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Ik ben er in gerold. Ik ben begonnen met het leren voor automonteur, maar daar vond ik niet zoveel aan. Ik ben gaan zoeken en in aanraking gekomen met metaal. Toen wist ik: dit is precies wat ik wil.”

Hoe is de verhouding school en praktijk?

“Maandag en dinsdag werken, woensdag naar school en donderdag en vrijdag weer werken. Een mooie mix. In de praktijk leer je natuurlijk het meest, maar theorie is voor mij elke keer wel een uitdaging. Het is prachtig om het geleerde op school in de praktijk toe te passen.”

Wat is het mooiste van dit vak?

“Elke klus is een uitdaging. Het is millimeterwerk. 1 Millimeter mis en je bent de pineut. Dat is behoorlijk verantwoordelijk werk en die verantwoordelijkheid wordt hier bij Anton Constructiewerken ook gegeven.”

Hoe is de begeleiding op je werk?

“Je wordt hier voor vol aangezien en de begeleiding is helemaal super. Ze hebben het allemaal goed met me voor en daar leer ik veel van.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Na deze opleiding wil ik volledig gaan werken en niet meer leren. Ik ben iemand die in de praktijk leert. En ik vind het een prachtige baan. Ik wil dit lang blijven doen. Ik hoop over tien jaar grote klussen in elkaar te lassen en bij een bedrijf in dienst te zijn. Dan ben ik volmaakt gelukkig en eigenlijk ben ik dat nu al.”