Jeroen Jong

‘Altijd afwisselend’

Naam: Jeroen Jong

Leeftijd: 51 jaar

Woonplaats: Heerhugowaard

Bedrijf: Anton Constructiewerken

Plaats: Obdam

Status: Constructiebankwerker/samensteller

Alkmaar- Jeroen Jong begon bij de Lts met een opleiding in de Installatietechniek, maar belandde in de metaalsector. Begin jaren tachtig ging hij naar de bedrijfsschool van de Hoogovens en hij is altijd in het metaal actief gebleven. Jeroen zit al ruim 35 jaar in het vak.

Steeds minder jongeren kiezen ervoor met hun handen te werken?

“Je merkt het echt, terwijl je echt wel een goede boterham kunt verdienen. Er wordt duidelijk minder voor een vakopleiding gekozen. Ik denk ook dat het er mee te maken heeft dat er veel meer studiekeuzes zijn. Vroeger waren er niet zoveel mogelijkheden en besloot je veel eerder om te gaan werken. Het is natuurlijk af en toe best aanpoten, maar dat hoort erbij vind ik.”

Wat is jouw ervaring met jongeren die stagelopen?

“Goed, ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen en als je dan ziet dat die jongens zelfstandig gaan werken, dat vind ik prachtig. Als de wil er is, is het heel leuk om hen te begeleiden. En ik moet zeggen dat in de meeste gevallen de motivatie heel goed is. Dan zie je ook dat ze vanzelf in dienst komen bij dit bedrijf. De vooruitzichten zijn hier goed als je een goede instelling hebt.”

Wat is de charme van jouw beroep?

“Het is mooi om te zien dat dingen die eerst op een tekening staan in werkelijkheid tot stand komen. Denk maar eens aan bruggen, elke keer als je daar langsrijdt, is dat een mooi gezicht. We hebben ook een perron gemaakt voor station Amsterdam-Zuid en die kun je mooi vanaf de snelweg zien liggen.”

Dit beroep is een aanrader?

“Altijd weer anders en afwisselend, ik zal het zelf altijd blijven doen. Het is een prachtige baan.”